fbpx

ИНТЕРВЈУ ПРЕДРАГА РАЈИЋА РУСКИМ МЕДИЈИМА ПОВОДОМ УПАДА ГРУПЕ ГРАЂАНА У СЕДИШТЕ РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈЕ СРБИЈЕ

21/03/2019
Аутор :
Анализе/Геополитика/Трибине

У интервјуу за федерално издање руског штампаног медија „Верзија“ Предраг Рајић је изнео пресек политичке ситуације у Србији и описао узроке последњих догађаја. Интервју је објављен на насловној страни овог листа, једног од пет најчитанијих штампаних, федералних медија у Русији.

Оргинални текст можете да пронађете на сајту versia.ru.

ПРОТЕСТ ГУБИТНИКА

Моторна тестера као аргумент незадовољних: шта се догађа у Србији?

Предраже, шта се догађа у Србији, овакви протести се одвијају од децембра, сваког викенда.

  • Верујте, они нису вредни тога, да би се о њима говорило. Када се у двомилионском граду окупи мање од 1000 људи, то није протест. То је је својеврсни симбол две интересантне појаве.

Рађање обојене револуције

Прво, наставља Предраг, прелаз свих медија на таблоидни ниво. Група хулигана са моторним тестерама је упала у телевизију – вест број један.

Друго – рађање обојене револуције. Лидер протеста Ђилас, једно је од њене деце. Он је после ње дошао из иностранства и био задужен за прикупљање средстава за победу Демократске странке. У почетку, окористио се откупом рекламе на скоро свим тв каналима државе, коју је препродавао по далеко вишој цени. То му је дало могућност откупити права за западне ријалити шоу-програме, које је он такође препродавао тв каналима. Средства која је стекао су му дозволила да стане на чело Демократске странке као и да буде градоначелник Београда. На том месту је остао упамћен по најскупљем мосту у историји. Био је поново изабран. А када је његова партија освојила свега 6% на парламентарним изборима, напустио ју је. Истина, затражио је да му се врате све паре које је потрошио на партију.

Захваљујући великодушним обећањима, постао је руководилац Кошаркашког савеза Србије. Али и то место је напустио кроз две године, неиспунивши обећања. Таблоиди су писали о његовој романси са младом кошаркашицом, коју је, у складу са традицијом, оставио и вратио се својој супрузи и деци.

У своје време Ђилас је веома високо оцењивао Александра Вучића. Говорио је како му је само окружење лоше, истичући кандидатуру да је поправи – собом.
Али, специјалиста таквог профила и такве репутације није био потребан. Потом Ђилас окупља коалицију која се састоји од 18 микропартија, од екстремно десних до екстремно левих, како би се дочепао власти.

На изборима у Београду је освојио 18%. После је позвао на бојкот локалних избора, назвавши их неправедним. Али у општини у којој је сматрао да има високе шансе, ипак је послао коалицију на изборе и освојио свега 9%. Уз то признавши резултате избора.

После тога је изашао на улицу? Вероватно, у нади да ће искористити незадовољство?

  • Неће се то десити. Док је владала Демократска странка незапосленост је износила 27% а просечна примања износила 380 евра. Данас, незапосленост је на 11% а просечна примања на 480 евра. Зато се и ставља акценат на провокацију. Организација митинга се готово и не регулише. Довољно је пријавити полицији, како би она могла да обезбеди несметан саобраћај. Али не чине чак ни то. Чуваре реда континуирано провоцирају, како би применили силу. У том смислу и Ђилас, лично.

Моторна тестера ће тешко помоћи

Како реагује светска јавност, у првом реду, наравно САД?

  • Сасвим разумљиво је да они желе имати посла са слабим лидером и колоритном владом. Али у конкретном случају сами демонстранти су себе лишили било какве подршке споља, иако о њој константно говоре. Ко ће подржавати рушитеље са тестерама, који јавно говоре „како се морају довести црнци из порноиндустрије како би силовали премијерку и ћерку председника“?

То јест, шансе нема?

  • Осим саосећајних осмеха због нивоа културе и интелекта, ти момци ништа друго не изазивају. Покушали су да блокирају председника у резиденцији, а он је изашао, послао им поздрав и рекао да их све воли. Јасно, жеља лидера политичког конгломерата је поново бавити се препродајом тв права. Али моторна тестера ће ту тешко шта помоћи.