fbpx

Dnevnik: Vučević: Uskladiti tradicionalne vrednosti sa novim vremenom

04/02/2018
Autor :
Vesti

[et_pb_section bb_built=“1″ _builder_version=“3.0.80″][et_pb_row][et_pb_column type=“4_4″][et_pb_text _builder_version=“3.0.80″ background_layout=“light“ text_orientation=“justified“ border_style=“solid“]

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, na tribini „Novi Sad 1748-2018 – Od Petrovaradinskog Šanca do Evropske prestonice kulture“, poručio je danas da je nužno da Novi Sad uskladi očuvanje tradicionalnih vrednosti sa duhom novog vremena, kako bi se taj grad dalje širio i razvijao.

Vučević je poručio da nije zagovornik ideje konzerviranja stvari u Novom Sadu, već da je potrebno realno sagledati situaciju, pošto su se, prema njegovim rečima, u Novom Sadu dešavale stvari koje nisu uvek dobre za videti, ali da se analizom upravo tih događaja može dobiti signal kuda taj grad treba dalje da ide.

Na skupu koji je organizovao Centar za društvenu stabilnost u Istorijskom arhivu Novog Sada, gradonačelnik je rekao da Novi Sad uspeva da za manje od tri veka spoji kulturalna, nacionalna, etnička i konfensionalna dobra i istovremeno je prepoznat kao „srpska Atina“.

„Te dve stvari ne kontriraju jedna drugoj, samo se nadopunjavaju. Novi Sad je uspeo da bude stabilan i da zadrži slobodu za sve one koji žive u njemu i da očuva i neguje jedan nacionalan identitet u kome je bio okosnica jedne kulturne politike. To je genetski kod koji nama omogućava da se pripremimo da budemo Evropska prestonica kulture“, kazao je Vučević.

Prvi čovek Novog Sada je naveo da prvi oci Novog Sada trebaju da posluže kao svetao primer svima u budućnosti kako je potrebno imati hrabrost u razvijanju grada, ocenivši da bez takvog napora, Novi Sad ne bi imao ono što danas poseduje, pre svega ljude, koji su najveće bogatstvo tog grada.
Poručeno je da Novi Sad predstavlja idealan spoj različitih kulturnih nasleđa ljudi koji žive u tom gradu i njihove zajedničke želje za materijalnim i duhovnim napretkom, što je dovelo do toga da Novi Sad bude Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope.

Na tribine je istaknuto da 2018. predstavlja godinu velikih jubileja za Novi Sad, pošto će se u njoj obeležiti 270 godina od dana kada je Novi Sad dobio status slobodnog kraljevskog grada, te 170. godišnjica od dana kada je na Majskoj skupština u Sremskim Karlovcima proglašena Srpsku Vojvodinu, kao i stogodišnjica od kada je Velika Skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje Vojvodine ondašnjoj Kraljevini Srbiji.

Na tribini su, pored gradonačelnika Novog Sada, učestvovali i direktor Biblioteke Grada Novog Sada Dragan Kojić, te direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada mr Siniša Jokić.

Izvor:Dnevnik.rs

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Ostavite odgovor