fbpx

Дневник: Вучевић: Ускладити традиционалне вредности са новим временом

04/02/2018
Аутор :
Vesti

[et_pb_section bb_built=“1″ _builder_version=“3.0.80″][et_pb_row][et_pb_column type=“4_4″][et_pb_text _builder_version=“3.0.80″ background_layout=“light“ text_orientation=“justified“ border_style=“solid“]

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, на трибини „Нови Сад 1748-2018 – Од Петроварадинског Шанца до Европске престонице културе“, поручио је данас да је нужно да Нови Сад усклади очување традиционалних вредности са духом новог времена, како би се тај град даље ширио и развијао.

Вучевић је поручио да није заговорник идеје конзервирања ствари у Новом Саду, већ да је потребно реално сагледати ситуацију, пошто су се, према његовим речима, у Новом Саду дешавале ствари које нису увек добре за видети, али да се анализом управо тих догађаја може добити сигнал куда тај град треба даље да иде.

На скупу који је организовао Центар за друштвену стабилност у Историјском архиву Новог Сада, градоначелник је рекао да Нови Сад успева да за мање од три века споји културална, национална, етничка и конфенсионална добра и истовремено је препознат као „српска Атина“.

„Те две ствари не контрирају једна другој, само се надопуњавају. Нови Сад је успео да буде стабилан и да задржи слободу за све оне који живе у њему и да очува и негује један националан идентитет у коме је био окосница једне културне политике. То је генетски код који нама омогућава да се припремимо да будемо Европска престоница културе“, казао је Вучевић.

Први човек Новог Сада је навео да први оци Новог Сада требају да послуже као светао пример свима у будућности како је потребно имати храброст у развијању града, оценивши да без таквог напора, Нови Сад не би имао оно што данас поседује, пре свега људе, који су највеће богатство тог града.
Поручено је да Нови Сад представља идеалан спој различитих културних наслеђа људи који живе у том граду и њихове заједничке жеље за материјалним и духовним напретком, што је довело до тога да Нови Сад буде Европска престоница културе и Омладинска престоница Европе.

На трибине је истакнуто да 2018. представља годину великих јубилеја за Нови Сад, пошто ће се у њој обележити 270 година од дана када је Нови Сад добио статус слободног краљевског града, те 170. годишњица од дана када је на Мајској скупштина у Сремским Карловцима проглашена Српску Војводину, као и стогодишњица од када је Велика Скупштина у Новом Саду прогласила присаједињење Војводине ондашњој Краљевини Србији.

На трибини су, поред градоначелника Новог Сада, учествовали и директор Библиотеке Града Новог Сада Драган Којић, те директор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада мр Синиша Јокић.

Извор:Dnevnik.rs

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Оставите одговор