fbpx

ЦЗДС ЗА ПОШТОВАЊЕ ЕТИЧКИХ ПРИНЦИПА У ПОЛИТИЧКОМ ЖИВОТУ

13/05/2020
Аутор :
Анализе/Емисије
Погледај видео

Подстакнути немилим сценама насиља у разним облицима које су обележиле досадашњи ток изборне кампање, одлучили смо да донесемо Кодекс етике политичких организација привржених демократском изборном процесу у Републици Србији и понудимо га на усвајање свим актерима политичког живота наше државе.

Позивамо све политичке организације да размотре овај документ који садржи најосновније принципе на којима би требало да се базира политички рад током изборне кампање, те да нам обраћањем на адресу електронске поште info@czds.rs дају сагласност да њихову политичку странку или удружење прикључимо листи организација које се обавезују да ће поштовати принципе Кодекса етике.

Центар за друштвену стабилност ће током трајања кампање за парламентарне, покрајинске и локалне изборе у Србији пратити да ли и у којој мери учесници у политичком животу наше земље поштују основне принципе наведене у Кодексу етике и о томе обавештавати јавност.

 

Полазећи од демократске традиције српског народа и етничких заједница које живе у Републици Србији, привржености владавини права, духу толеранције и уважавања другачијег мишљења;

Утврђени у хтењу и вољи за јачањем српских државних институција, државотворне свести и уставног патриотизма;

Свесни жртава које су у прошлости наши преци подносили за слободу и правду, вођени духом јединства;

Научени какву несрећу цивилизацији могу донети тоталитарне идеологије зла и њихово потцењивање у својој раној фази;

Решени да допринесемо култури дијалога, одбранимо стечене вредности и у наслеђе оставимо нове,

Центар за друштвену стабилност доноси и нуди на усвајање

КОДЕКС ЕТИКЕ

политичких организација привржених демократском изборном процесу у Републици Србији

Политичке организације потписнице овог Кодекса етике обавезују се да ће у свом раду поштовати принципе законости, добровољности, ненасиља и заштите приватности, тако што:

  • ни на који начин неће приморавати нити спречавати грађане Србије у остваривању бирачког права на редовним парламентарним, покрајинским и локалним изборима заказаним за 21.06.2020.
  • ни под којим условима неће прибегавати политичком насиљу, у вербалном, физичком или било ком другом виду.
  • ни на који начин неће угрожавати право на приватност политичких ривала, посебно водећи рачуна о неповредивости породичног живота сваког појединца.
  • у јавној комуникацији сваке врсте, ће се уздржавати од изношења увреда, претњи и непримерених личних квалификација на рачун политичких супарника.
  • у свему осталом ће се стриктно придржавати одредаба Закона о избору народних посланика, Закона о локалним изборима, Закона о политичким странкама, Закона о финансирању политичких активности и свих других позитивно-правних прописа који регулишу одвијање политичког живота у Републици Србији.

Овом кодексу могу по слободној вољи и у доброј вери приступити све политичке организације активне у Републици Србији, без обзира на то да ли су учеснице текућег изборног процеса.

Видео снимак