fbpx

ЦЗДС ОСУЂУЈЕ НАПАД НА СЕРГЕЈА ТРИФУНОВИЋА

31/05/2020
Аутор :
Анализе

Центар за друштвену стабилност, као иницијатор доношења Кодекса етике политичких организација посвећених демократском изборном процесу у Републици Србији, најоштрије осуђује данашњи физички напад на председника Покрета слободних грађана Сергеја Трифуновића и позива надлежне органе да хитно процесуирају почиониоце, а све политичке актере да пруже свој допринос смиривању напетости у друштву.

Посебно нас забрињава то што су у нападу на Трифуновића учествовале присталице бојкота. Прибојавајући се управо оваквих дешавања, као прву ставку Кодекса етике смо предвидели обавезу свих политичких актера да ни на који начин не приморавају, нити спречавају грађане да изађу на изборе, док је носећа идеја поменутог документа одбацивање насиља било које врсте у политичком раду.

Појавни облици насиља у политици имају своју прогресију и стога је битно спречити га још док се јавља у вербалном виду, а сваки чин насиља заслужује осуду целокупне политичке јавности. Надамо се да је и г. Трифуновић увидео какву је грешку направио одлуком да уместо јасне осуде ранијег физичког напада на посланика Маријана Ристичевића, јавности понуди оправдање тог чина у виду непримереног, циничног коментара.

Центар за друштвену стабилност је Кодекс етике упутио на адресе 60 политичких организација и до сада се на поштовање овог „политичког бонтона“ обавезало шест политичких организација и то Српска напредна странка, Српски покрет обнове, Грађанска иницијатива Горанаца, Словаци напред, Матица Албанаца Србије и организација Стуб. Позивамо и овом прилике све остале учеснике у политичком животу Србије да по сопственој вољи и у доброј намери приступе Кодексу етике и дају свој допринос успостављању демократских стандарда у пракси политичког рада.