fbpx

CZDS na spektakularnoj debati u Kijevu

20/04/2019
Autor :
Vesti/Gostovanja

Predrag Rajić portparol CZDS

David Vještica kamerman

Centar za društvenu stabilnost i Novosadska televizija, bili su jedini predstavnici Srbije na spektakularnoj debati uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Ukrajini, koji se održavaju u nedelju. Po prvi put, ne samo u Ukrajini, organizovan je završni duel dva kandidata uoči izborne tišine, na otvorenom i pred pristalicama. Aktuelni predsednik Petro Porošenko i njegov izazivač Volodimir Zelenski, popularni tv voditelj i glumac, suočili su svoje stavove pred ukrajinskom i svetskom javnošću. Kompletan duel je zamišljen kao praznik demokratije. Uprkos tome, tromilionskom prestonicom Ukrajine patroliralo je preko 10.000 pripadnika ukrajinske policije i Nacionalne garde.

Duel se odigrao na Olimpijskom stadionu u Kijevu, jednom od najstarijih i najvećih sportskih zdanja u ovom delu Evrope. Stadion je kapaciteta 70.000 mesta, a na duel dva kandidata se odazvalo oko 40.000 ljudi.

Duel je bio koncipiran tako da svaki kandidat ima svoju binu, da teren bude podeljen ravnomerno na pristalice dva kandidata, a između njih da stoji kordon policije. Međutim, na samom početku duela, Petro Porošenko je odlučio da pređe na binu na kojoj se nalazi Volodimir Zelenski i time pokuša da demantuje navode svog protivkandidata kako „deli Ukrajinu“.

Iako je Volodimir Zelenski osvojio bezmalo dvostruko više glasova od aktuelnog predsednika i iako sve ankete ukazuju na ubedljivu pobedu Zelenskog u drugom krugu, na samom stadionu bilo je daleko više pristalica Petra Porošenka, koje su bile bolje organizovane i uspevale da zagluše gotovo svaki govor Volodimira Zelenskog.

Duel je obilovao oštrim verbalnim okršajima dva kandidata. Petro Porošenko je optužio Volodimira Zelenskog za nekompetentnost i nespremnost da vodi državu. Takođe je isticao svoje zasluge u pogledu jačanja armije, ostvarivanja statusa autokefalnosti Pravoslavne crkve Ukrajine, kao i stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Ukrajine i Evropske Unije, ali i uspostavljanja bezviznog režima između Ukrajine i zemalja Šengenskog prostora.

Sa druge strane Volodimir Zelenski je optužio aktuelnog predsednika za nastavak procesa oligarhizacije Ukrajine, neostvarena obećanja, visok stepen korupcije i uzurpaciju javnih resursa.

Porošenko je uzvratio ističući navodne veze Zelenskog sa jednim od najznačajnijih oligarha Ukrajine Igorom Kolomojskim. Takođe, izrazio je sumnju u rešenost Zelenskog da „brani vrednosti Majdana“ i „suprotstavi se ruskom agresoru“.

Zelenski je podvukao da će svim snagama braniti evropski put Ukrajine, vrednosti „Evromajdana“ – ukrajinske revolucije iz 2013/2014. godine. Po pitanju Donbasa i tamošnjeg ratnog sukoba obećao je povratak delova Donjecke i Luganske oblasti u ustavno-pravni okvir Ukrajine mirnim putem, rekavši „ako treba da ja lično kleknem, kako moju Ukrajinu neko ne bi bacio na kolena, ja ću to i učiniti“.

Osim verbalnog nadgovornjavanja, ni na stadionu, ni oko njega, nije zabeležen nijedan incident.

Duel je ukupno trajao nešto duže od jednog sata, a prethodila su mu dva sata muzičkih koncerata umetnika koji podržavaju jednog od kandidata ili su zauzeli neutralnu poziciju.

Atmosfera na stadionu je bila korektna i međusobni odnos pristalica dva kandidata prijateljski. Čini se da nije bilo potrebe za tako brojnim pripadnicima snaga reda. Pristalice oba kandidata su nosili državne zastave, jednim glasom pevali državnu himnu kako na početku, tako i na kraju duela.

CZDS i NSTV jedini su predstavnici Srbije u Ukrajini, u finišu kampanje, rame uz rame sa vodećim svetskim medijskim kućama.

Pratioci CZDS mogu očekivati nove izveštaje iz Kijeva narednih dana.

 

 

 

Foto galerija