fbpx

ЦЗДС на спектакуларној дебати у Кијеву

20/04/2019
Аутор :
Vesti/Гостовања

Предраг Рајић портпарол ЦЗДС

Давид Вјештица камерман

Центар за друштвену стабилност и Новосадска телевизија, били су једини представници Србије на спектакуларној дебати уочи другог круга председничких избора у Украјини, који се одржавају у недељу. По први пут, не само у Украјини, организован је завршни дуел два кандидата уочи изборне тишине, на отвореном и пред присталицама. Актуелни председник Петро Порошенко и његов изазивач Володимир Зеленски, популарни тв водитељ и глумац, суочили су своје ставове пред украјинском и светском јавношћу. Комплетан дуел је замишљен као празник демократије. Упркос томе, тромилионском престоницом Украјине патролирало је преко 10.000 припадника украјинске полиције и Националне гарде.

Дуел се одиграо на Олимпијском стадиону у Кијеву, једном од најстаријих и највећих спортских здања у овом делу Европе. Стадион је капацитета 70.000 места, а на дуел два кандидата се одазвало око 40.000 људи.

Дуел је био конципиран тако да сваки кандидат има своју бину, да терен буде подељен равномерно на присталице два кандидата, а између њих да стоји кордон полиције. Међутим, на самом почетку дуела, Петро Порошенко је одлучио да пређе на бину на којој се налази Володимир Зеленски и тиме покуша да демантује наводе свог противкандидата како „дели Украјину“.

Иако је Володимир Зеленски освојио безмало двоструко више гласова од актуелног председника и иако све анкете указују на убедљиву победу Зеленског у другом кругу, на самом стадиону било је далеко више присталица Петра Порошенка, које су биле боље организоване и успевале да заглуше готово сваки говор Володимира Зеленског.

Дуел је обиловао оштрим вербалним окршајима два кандидата. Петро Порошенко је оптужио Володимира Зеленског за некомпетентност и неспремност да води државу. Такође је истицао своје заслуге у погледу јачања армије, остваривања статуса аутокефалности Православне цркве Украјине, као и ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању Украјине и Европске Уније, али и успостављања безвизног режима између Украјине и земаља Шенгенског простора.

Са друге стране Володимир Зеленски је оптужио актуелног председника за наставак процеса олигархизације Украјине, неостварена обећања, висок степен корупције и узурпацију јавних ресурса.

Порошенко је узвратио истичући наводне везе Зеленског са једним од најзначајнијих олигарха Украјине Игором Коломојским. Такође, изразио је сумњу у решеност Зеленског да „брани вредности Мајдана“ и „супротстави се руском агресору“.

Зеленски је подвукао да ће свим снагама бранити европски пут Украјине, вредности „Евромајдана“ – украјинске револуције из 2013/2014. године. По питању Донбаса и тамошњег ратног сукоба обећао је повратак делова Доњецке и Луганске области у уставно-правни оквир Украјине мирним путем, рекавши „ако треба да ја лично клекнем, како моју Украјину неко не би бацио на колена, ја ћу то и учинити“.

Осим вербалног надговорњавања, ни на стадиону, ни око њега, није забележен ниједан инцидент.

Дуел је укупно трајао нешто дуже од једног сата, а претходила су му два сата музичких концерата уметника који подржавају једног од кандидата или су заузели неутралну позицију.

Атмосфера на стадиону је била коректна и међусобни однос присталица два кандидата пријатељски. Чини се да није било потребе за тако бројним припадницима снага реда. Присталице оба кандидата су носили државне заставе, једним гласом певали државну химну како на почетку, тако и на крају дуела.

ЦЗДС и НСТВ једини су представници Србије у Украјини, у финишу кампање, раме уз раме са водећим светским медијским кућама.

Пратиоци ЦЗДС могу очекивати нове извештаје из Кијева наредних дана.

 

 

 

Фото галерија