fbpx

Stabilokratija – Pariz – Berlin, koliko je čvrsta evropska osovina?

30/01/2019
Autor :
Emisije
Emanuel Makron i Angela Merkel su potpisali Ahenski sporazum koji najavljuje novi zamajac u saradnji dva ključna subjekta EU. Da li je evropska vojska moguća? Hoće li se EU federalizovati? Jesu li Francuzi i Nemci istorijski saveznici ili protivnici? Kako na evropsku osovinu gledaju Vašington i Moskva? Da li je jačanje evropskog jedinstva dobro za […]
Saznajte više

IZBOR NOVE VLADE U ŠVEDSKOJ I REKONSTRUKCIJA VLADE U NORVEŠKOJ

30/01/2019
Autor :
Analize/Geopolitika
Švedska je posle rekordnog 131 dana dobila novu Vladu, koju ponovo predvode socijaldemokarate, ali podržane strankama desnog centra. Norveška je dobila prvu većinsku Vladu desnog centra od 1985 godine. Vladu sada čine četiri parlamentarne stranke.
Saznajte više

REGION U DRUGOJ POLOVINI JANUARA 2019. GODINE

30/01/2019
Autor :
Analize/Geopolitika
Navedena kapricioznost SDA usloviće višemesečnu „krizu državnih institucija i političkog sistema“ u BiH, što nikako neće umanjiti politički uticaj Milorada Dodika, aktuelnog predsedavajućeg Predsedništva ove države, kao ni njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Sa druge strane, pomenuta mogućnost dugotrajne krize političkog sistema u ovoj kompleksnoj i nestabilnoj državi, može usloviti opadanje uticaja Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine na politička zbivanja u BiH. Naravno, njen uticaj u biračkom telu hrvatskog nacionalnog korpusa ostaće „neokrnjen“, ali odlaganje formiranja vlasti i implementacije izbornih rezultata i to bez jasne podrške zvaničnog Zagreba, umanjiće kapacitet HDZBiH da efektivno utiče na procese od suštinske važnosti za funkcionisanje Federacije Bosne i Hercegovine, kao i same države. Iz datog razloga HDZBiH, zalaže se za hitno sprovođenje izborne volje građana i formiranje Saveta ministara Bosne i Hercegovine.
Saznajte više

Izveštaj sa tribine „Srpsko-norveške veze, zajednička istorija od Drugog svetskog rata do danas“

30/01/2019
Autor :
Tribine
Centar za društvenu stabilnost je u utorak, 29. januara održao tribinu „Srpsko-norveške veze, zajednička istorija od Drugog svetskog rata do danas“. Velikom broju prisutnih građana zainteresovanih za ovu značajnu temu obratili su se Sonja Sten, predsednica norveške regije Norland, Nikola Banjac, generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine, i Dragan Marković, generalni sekretar Norveškog društva Srbije. Tribina […]
Saznajte više

Sto godina sramote – formativni značaj trauma XIX veka za spoljnu politiku Kine

28/01/2019
Autor :
Analize
Razmatranje uticaja trauma koje je kinesko društvo proživelo tokom XIX veka, poznatom i kao \"Vek sramote\", na formiranje savremene spoljnopolitičke koncepcije u NR Kini.
Saznajte više
Strana 1 od 4