fbpx

Саопштење за јавност : ИСТИНОМ НА УВРЕДЕ

07/08/2018
Аутор :
Vesti

Центар за друштвену стабилност не може и не жели да остане нем на неаргументоване, злонамерне и непристојне нападе тзв. „Савеза антифашиста Војводине“, а који су изречени у саопштењу за јавност од 29. марта 2018. године. Како би јавност била упозната са потпуном истином, Центар за друштвену стабилност је одлучио да одговори на увреде, претње и бестијално етикетирање тзв. „Савеза антифашиста Војводине“ и грађане упозна са стварним чињеничним стањем.
Саопштење од 29. марта које не краси воља за одржавањем конструктивног, а још мање академског дијалога, одише изношењем неистина, агресијом, па чак и упозорењима која имају све одлике једне невешто увијене претње.

Тзв. „Савез антифашиста Војводине“, износи ноторну неистину о томе, како су на трибини коју је организовао Центар за друштвену стабилност 27. марта 2018. године, у Мастер центру Новосадског сајма, били приметни „нескривено неофашистички и ревизионистички испади“.

У предметном саопштењу даље се, без икаквог утемељења наводи да је на трибини „нападан отпор фашизму“, те да су „поједини учесници уложили напор како би историјски оправдали и рехабилитовали Хитлера и његов напад на Југославију 06.04.1941. године“.

Извртањем логике руглу, заменама теза и пласирањем неистина, потпуно непримерених цивилизованом дијалогу, у ком Центар за друштвену стабилност увек жели да узме учешће и који на сваком месту промовише, ставови појединих учесника трибине проглашавају се фашистичким без икаквог основа, а онда се као такви приписују свим учесницима трибине, потом Центру за друштвену стабилност, па чак и властима града Новог Сада, и то само на основу локације на којој је наша трибина одржана.

Овим путем желимо да упознамо јавност са две круцијалне чињенице. Прво, Центар за друштвену стабилност ће увек и на сваком месту бранити право на демократски дијалог, у оквиру ког се слободно износе ставови и мишљења, у оквиру ког се полемише и који представља интелектуални изазов, све док такви ставови и мишљења не угрожавају било ког појединца или групацију. Ми никада нећемо себи допустити да на нашим трибинама, било говорници, било публика, буду ућуткивани, спречени у изношењу сопствених политичких или научних ставова, нити ћемо дозволити идеолошким табуима да ограничавају дискусију.
Једина ограничења која себи и учесницима наших трибина допуштамо јесу она која произилазе из важећих, позитивно-правних прописа државе Србије, као и она ограничења која произилазе из правила лепог понашања, а које подразумева сузбијање агресивних тонова, изостанак претњи и избегавање свесног изношења неистина, све оно што тзв. „Савез антифашиста Војводине“, није успео да досегне у саопштењу на које одговарамо.

Друго, рад Центра за друштвену стабилност је потпуно транспарентан. На трибини од 27. марта 2018. године, учешће су узели историчари др Предраг Марковић, Саша Адамовић, Срђан Граовац, новинар Ђорђе Вукмировић, док је саму трибину уређивао такође историчар Огњен Карановић. Трибину је уводним говорм отворио правник Предраг Рајић.

С обзиром на то да тзв. „Савез антифашиста Војводине“ у свом саопштењу наводи како су историчари који су говорили на предметној трибини „ординарни фашисти“, Центар за друштвену стабилност, са овог места, јасно и гласно поставља питање тзв. „Савезу антифашиста Војводине“, да ли су именом и презименом: Предраг Марковић, Огњен Карановић, Саша Адамовић и Срђан Граовац – ординарни фашисти или не?

Пошто сте у саопштењу користили множину од именице историчар, очекујемо да храбри и неустрашиви какви јесте, обнародујете који су од побројаних учесника трибине „ординарни фашисти“ и станете иза своје тврдње, али врло јасно означавајући кривце, без заклањања иза флоскула, фраза, општих места и вишезначних термина.

Тумачећи интонацију Вашег саопштења, може се закључити да сте непоколебљиви и предани борци против овог тоталитарног зла, тако да је најмање што можете учинити то да упознате грађане Новог Сада и државе Србије, ко то заступа ову идеологију зла и самим тим дате свој допринос борби против истог.
Свакако, извињавамо се на томе што ми као „малопознати Центар за друштвену стабилност“, уопште дајемо себи за право, да одговоримо тзв. „Савезу антифашиста Војводине“. Центар за друштвену стабилност основан је тек 2004. године, за разлику од тзв. „Савеза антифашиста Војводине“ који је основан средином јула месеца „давне“ 2017. године.

На нашим трибинама, којима желимо обогатити интелектуалну сцену свог града, последњих месеци говорили су универзитетски професори из Београда и Новог Сада, министар у Влади Републике Србије, градоначелник Новог Сада, уредник телевизије са националном фреквенцијом из Београда, глумци, научници, историчари, новинари, покрајински функционери.

Шта више, на једном од округлих столова нашег удружења, пре дуже од десет година, учешће је узео и садашњи председник тзв. „Савеза антифашиста Војводине“ др Душко Радосављевић.

С обзиром на дату чињеницу, намеће се питање – чини ли то уваженог господина Радосављевића сарадником неофашиста?

Грађане овим путем обавештавамо да комплетан снимак трибине, одржане 27. марта 2018. године могу погледати на нашој, званичној страници на Фејсбуку. На датом снимку може се чути и како су се чланови Центра за друштвену стабилност Срђан Граовац и Предраг Рајић у својим излагањима одредили према Адолфу Хитлеру, карактеру рата који је започет 06. априла 1941. године и злу тоталитарних идеологија. Такође, грађани могу да чују и који су све термини употребљени када је у питању Милан Недић, нарочито од стране др Предрага Марковића. Грађани могу да чују и какав је став био сваког од учесника трибине спрам догађаја од 25. марта 1941. године, али и оних догађаја који су уследили потом. И што је најважније, грађани могу да чују садржајну, живу, супротстављеним аргументима испуњену, цивилизовану дискусију, која је имала све академске одлике.

Центар за друштвену стабилност наставиће са својим радом. Трудићемо се да у сусрет 2021. години када ће наш град Нови Сад са пуним правом постати европска престоница културе, наставимо да дискусионим садржајима употпуњујемо интелектуалну сцену српске Атине, поспешујемо демократски дијалог и цивилизован однос према различитим погледима.

И сасвим сигурно нећемо бити застрашени претњама, нити поколебани увредама, заступника идеолошких, недемократских и тоталитарних догми, ма са ког екстрема политичког спектра оне долазиле.

Предраг Рајић
портпарол ЦЗДС

Оставите одговор