fbpx

Predrag Rajić za portal „Srbija danas“ o predstojećim kongresnim izborima u SAD

25/10/2018
Autor :
Gostovanja

U okviru Sajma medija štand portala „Srbija Danas“ (srbijadanas.com) posetio je i portparol Centra za društvenu stabilnost Predrag Rajić, koji je sa novinarima razgovarao o trenutno najaktuelnijoj temi u SAD – izbori za američki Kongres, koji će se održati 6. novembra ove godine.

Predrag Rajić tokom razgovora istakao je nekoliko ključnih faktora koji će uticati na krajnji ishod izbora:

– U ovom momentu deluje da su demokrate blizu da uzmu donji dom, a da gornji dom zadrže republikanci. Demokrate neće imati čemu da se nadaju ako izgube izbore za ceo Kongres. U tom slučaju republikanci će dobiti “vetar u leđa”.

Predrag Rajić je istakao da je ekonomska situacija u SAD sve bolja:

– Generalno, situacija u SAD ide na bolje, nezaposlenost pada, plate rastu. Vlast uspeva da izgura svoju agendu i sa nižim porezima i sa novim trgovinskim sporazumima sa Kanadom i Meksikom. Verovatno će nešto slično biti dogovoreno i sa EU.

Demokrate se bore za kongresne izbore:

– Demokrate sad igraju na kartu nezadovoljstva određenog broja republikanskih birača, međutim, to će im verovatno biti pogrešna taktika, zato što je Tramp na vreme shvatio da ne može da vlada sam.

Tramp će, sa druge strane, morati da obezbedi glasove što većeg broja Afroamerikanaca, ali i građana Kalifornije, koja po pravilu uvek glasa za Demokratsku partiju.

– Afroamerikanci su listom glasali za demokrate, međutim bitan momenat je što su republikanci počeli da rade sa afroameričkom manjinom i na marketinškom planu. Takođe, nezaposlenost Afroamerikanaca je pala na ispod 5 procenata, što je najniži nivo u istoriji. Kada je Obama, na primer, otišao iz Bele kuće afroameričko stanovništvo je bilo na 8 odsto nezaposlenosti. Napredak se najviše vidi u Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu, državama na severu. Te države su veoma važne jer su upravo one donele Trampu pobedu 2016. godine. Očekuje se da Afroamerikanci daju 15-25 odsto glasova na sledećim izborima samo iz ovih država. Takođe, u Kaliforniji u nekim distriktima, republikanci će moći da ostvare pobedu. Ona je velika država od preko 40 miliona ljudi, a u nekim krajevima, pogotovo u unutrašnjosti države, izražena je protestantska etika, gde su građani sličniji onima sa “Midvesta”.