fbpx

Izveštaj sa tribine „RAZVOJ RODNE RAVNOPRAVNOSTI I POLOŽAJ ŽENA KROZ ISTORIJU“

14/06/2019
Autor :
Tribine
Pogledaj video

U saradnji sa Zavodom za ravnopravnost polova, CZDS je organizovao tribinski program koji je poneo naslov „RAZVOJ RODNE RAVNOPRAVNOSTI I POLOŽAJ ŽENA KROZ ISTORIJU“. Tribina je održana u prostorijama Centra za društvenu stabilnost, 13. juna 2019. godine sa početkom u 19 časova.

Program je predstavljao nastavak aktivnosti CZDS u sferi borbe za afirmaciju rodne ravnopravnosti i položaja žena u našem društvu. Prisutnu publiku, svojim uvodnim izlaganjem pozdravio je gospodin Predrag Rajić, pravnik, politički analitičar i portparol Centra za društvenu stabilnost. Uvaženi sagovornici i gosti Centra i moderatora tribine gospodina Ognjena Karanovića, direktora Centra za društvenu stabilnost, bili su gospođa Stojanka Lekić, poslanica u Skupštini AP Vojvodine iz Zrenjanina, uspešna sportiskinja, rukometašica, predsednica Odbora za omladinu i sport i članica Odbora za ravnopravnost u Skupštini Vojvodine; dr Katica Darmanović, profesorka srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji „Isidora Sekulić“ u Novom Sadu i ugledni srpski istoričar, gospodin Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva grada Novog Sada i saradnik CZDS.

U interaktivnim, međusobnim i razgovorima sa prisutnim građankama i građanima u publici, sagovornici CZDS naglasili su da rodna ravnopravnost pretpostavlja da u jednom društvu, zajednici ili organizaciji postoje jednake mogućnosti za žene, muškarce i osobe drugačijih rodnih identiteta da doprinesu kulturnom, političkom, ekonomskom i socijalnom napretku, kao
i da imaju jednake mogućnosti da uživaju sve koristi i dobrobiti od napretka jedne zajednice.

Gospođa Lekić predstavila je autorsku knjigu publikovanu 2017. godine pod naslovom „Znamenite žene Velikog Bečkereka-Petrovgrada-Zrenjanina do polovine XX veka“, gde su na 150 i više stranica predstavljene biografije 58 znamenitih žena ovog grada do 1945. godine, odnosno do vremena kada su žene dobile pravo glasa u našoj zemlji, dok je dr Katica Darmanović istakla funkciju ženskih likova u srpskim epskim pesmama Vukove zbirke, gde se posebno osvrnula na tipološku ulogu i funkciju lika Majke Jevrosime, pri čemu je naglasila da se položaj žena u istoriji srpskog naroda može posmatrati i ispravnom analizom srpske epske književnosti. Gospodin Đurđev pružio je saznanja o istorijskom okviru političkih dešavanja u vezi sa učešćem sedam žena iz Subotice u radu Velike narodne skupštine u novembru 1918. godine. Istakao je da je to bio prvi značajniji i veliki istup žena u političkom životu na ovim prostorima, jer žene tada nisu imale pravo glasa u Austrougarskoj, a isto nisu imale ni kasnije u Kraljevini Jugoslaviji, pa je ostalo sasvim jasno da je toj nekolicini žena, makar i za trenutak uspelo da se izbore za svoja politička prava. Sve gošće i gost tribine naglasili su da je emancipacija žena na ovim prostorima i njihovih poslovnih sposobnosti, te prava na rad, razvijana paralelno sa genezom i afirmacijom građanskog društva, odnosno da je ta emancipacija bila uslovljena razvojem građanskog društva i da je u početku bila prepoznata u sferi humanitarne i dobrotvorne delatnosti.

Video snimak