fbpx

Izveštaj sa tribine „DVE DECENIJE OD AGRESIJE NATO NA SAVEZNU REPUBLIKU JUGOSLAVIJU“

11/06/2019
Autor :
Tribine
Pogledaj video

U nameri da obeležimo dve decenije od završetka agresije NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju, a koja je okončana postizanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 9. i usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, CZDS je organizovao
tribinski program koji je poneo naslov „DVE DECENIJE OD AGRESIJE NATO NA SAVEZNU REPUBLIKU JUGOSLAVIJU“.

Tribina je održana u prostorijama Centra za društvenu stabilnost, 10. juna 2019. godine sa početkom u 19 časova. Centar za društvenu stabilnost program je organizovao u saradnji sa Gradskom upravom za kulturu Grada Novog Sada. Prisutnu publiku, svojim uvodnim izlaganjem pozdravio je msr Srđan Graovac, predsednik Upravnog odbora Centra za društvenu stabilnost. Uvaženi sagovornici i gosti Centra i moderatora tribine gospodina Predraga Rajića, portparola Centra za društvenu stabilnost, bili su NJE Živadin Jovanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ i predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, gospodin Boško Antić, kontraadmiral Jugoslovenske ratne mornarice u penziji, te msr Ognjen Karanović, istoričar i direktor Centra za društvenu stabilnost.

U interaktivnim, međusobnim i razgovorima sa prisutnim građankama i građanima u publici, sagovornici CZDS naglasili su istorijski i savremeni značaj kraja agresije iz 1999. godine . Njegova ekselencija Jovanović naglasio je značaj Rezolucije 1244 za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, dok je kontraadmiral Antić istakao ulogu Vojske Jugoslavije i njenog oficirskog kadra u danima odbrane Otadžbine u 78 dana i noći bombardovanja Srbije 1999. godine. Gospodin Karanović pružio je saznanja o istorijskom okviru političkih dešavanja koja su dovela do sukoba NATO sa SRJ, gde je istakao geopolitičke interese velikih sila iz reda zemalja NATO, koji su nameravali da umanje uticaj „političkog Istoka“ na Balkanu i naruše suverenitet Srbije, putem preduzimanja vojne intervencije, koja se ubrzo pretvorila u bestijalno divljanje nad nedužnim civilima u našoj zemlji.

Video snimak

Foto galerija